Payız fəslində immun sistemini gücləndirməyə daha çox ehtiyac var. Bu baxımdan sağlam, təbii qidalara daha çox üstünlük vermək tövsiyə olunur.

Bu, soyuq havalarda daha çox yayılan viruslardan qorunmağın əsas yollarından sayılır. Güclü immuniteti olan orqanizm viruslara qarşı daha yaxşı mübarizə apara bilir.

Balıq yemək


Payızda immun sistemini gücləndirən əsas təbii qidalardan biri balıqdır. Balıq; Zəngin vitamin tərkibi və güclü qida dəyəri baxımından həm uşaqların, həm də böyüklərin mütəmadi olaraq istehlak etmələri lazım olan bir qidadır. Yaşadığı dənizə və mövsümə görə dəyişsə də, xüsusən qışda təzə və müxtəlif balıqlar həftədə ən az 2-3 gün süfrədə olmalıdır.

Protein qaynağı hesab olunan bu qida həm də tərkibindəki vitaminlərlə immun sistemini gücləndirir. Omega 3 yagi ilə zəngin olan balıq ürəyi qoruyur, xolesterinin aşağı düşməsinə səbəb olur. Həftədə iki dəfə balıq yemək, onu qızartma yox, kabab kimi, soba ya da buğda bişirmək tövsiyə edilir.

Çərəz yemək


Gündə bir ovuc qoz-fındıq, badam həm immun sistemini qoruyur, həm də ürək xəstəliklərinin yaranma riskini azaldır. Onları qovrulmuş yemək tövsiyə edilmir. Gündəlik istifadə bir ovucu keçməməlidir.

Alma


Alma, bütün dünyada istehlak edilən ən məşhur və faydalı meyvələrdən biridir. Tərkibindəki antioksidanlar, vitaminlər, lif və bir çox fərqli qida ilə bədənimiz üçün möcüzəvi bir qidadır. Bir çox araşdırma, almanın bağırsaq sağlamlığını dəstəklədiyini və vuruş, yüksək təzyiq, diabet, ürək xəstəliyi, piylənmə və bəzi xərçəng xəstəliklərindən qoruya biləcəyini göstərir. Almanı qabığı ilə birlikdə istehlak etmək vitamin və lif qəbulunu dəfələrlə artırır.

Soğan


Soğan və sarımsaq da soyuq ayların əsas qoruyucularından biridir. A, C vitaminləri, dəmirlə, minerallarla zənginliyi sayəsində bu qidalar immuniteti gücləndirir. Həmçinin xərçəngə qarşı qoruyucu sayılır.

İspanaq


Kalsium, maqnezium, selen, E, C vitamini ilə çox zəngin göyərti olan ispanaq immunitetin güclənməsinə səbəb olur, çoxsaylı xəstəliklərdən qoruyur. Qida dəyərini çox itirməməsi üçün onu çox bişirmək lazım deyil. İspanaq karotin-B maddəsi ilə zəngin olan nadir qida mənbələrindən biridir. Tərkibində çoxlu A, C, K və E vitaminləri, həmçinin manqan, dəmir, maqnezium və mis kimi maddələr var. Qədim dövrlərdən bəri alternativ tibbdə şəfalı otlardan biri kimi istifadə edilmişdir.

Göbələk


Uzun zaman tox saxlayan göbələk D, C vitaminləri, fosfor, mis, digər minerallarla zəngin olan çox az sayda qidalardan biridir. İmmuniteti gücləndirmək üçün payızda tez-tez göbələk yemək lazımdır.

e-tibb.az