Təbiətdə yüksək nisbətdə yalnız süddə olan laktoza:

1-Enerji verir.

2-Tərkibindəki qalaktoza beyin və sinir toxumalarının əmələ gəlməsində rol oynayır.

3- Bağırsaqlarda arzuolunmaz mikroorqanizmlərin inkişafının qarşısını alır və tipik bağırsaq florasını yaxşılaşdırır.


4-Orqanizmin kalsium və fosfordan daha yaxşı yararlanmasını təmin edər. Buna görə də sümük və dişlərin formalaşmasında və körpələrin qidalanmasında mühüm rol oynayır.

5-Laktoza fermenti çatışmazlığı səbəbiylə laktoza dözümsüzlüyü olan insanlara süd əvəzinə fermentləşdirilmiş süd məhsulları istifadə etmələri tövsiyə olunur.

6-Enerji mənbəyidir.

7-Laktozanın ən yaxşı şəkildə istifadəsini və bədənimiz üçün lazım olan A, D, E, K vitaminlərinin daşınmasını təmin edir.

8-Süd yağında olan fosfolipidlər beyin və sinir hüceyrələrinin həyati hissələrini təşkil edir.


9-Süd yağı bədən üçün lazım olan doymamış yağ turşularını ehtiva etdiyi üçün qidalanmada əhəmiyyətli funksiyalara malikdir.

10-100 ml südün tərkibində olan xolesterinin miqdarı düşünüldüyü kimi çox deyil, cəmi 12 qramdır.