Enerjini artıran və azaldan 10 qida

Neçə saatdan bir yemək yeməyin vacib olduğu ilə bağlı müxtəlif fikirlər mövcuddur. Yemək üçün çox gözlədikdə qan şəkərinin səviyyəsi azala bilər.

Enerjini artıran qidalar

Lobya

Lobya

Lobya bağırsaqlar üçün sağlam bir lif və karbohidrat mənbəyidir. Eyni zamanda, dəmirlə zəngindir. Məşqdən sonra da bu qidaya üstünlük vermək olar.

Banan

Banan enerji artırır

Banan təbii yollarla qan şəkəri səviyyəsini tarazlaşırmaq üçün gözəl bir alternativdir. Hüceyrələrə,
xüsusən beynin hüceyrələrinə sürətli enerji verir.

Yumurta

Yumurta

Yumurtanı bir neçə yolla hazırlamaq olar. Yumurta doğru karbohidratlı qidalarla birləşdirildikdə qan dövranına, enerji metabolizmasına və şəkər sorulmasına kömək edən proteinlər sayəsində əsl güc mənbəyinə çevrilir.

Su

Enerjini artıran su

Əslində su ən vacib güc mənbələrindən biridir. Dehidrasiyanın ən böyük əlamətlərindən biri yorğunluqdur, çünki bədənin ehtiyacı olan maye azalır. Bu da oksigenin lazımi yerlərə getmədiyi anlamına gəlir.

Fıstıq

Aşağı kalorili dondurulmuş qidalar

Yüksək proteinli olan və enerjini artıran fıstıq gözəl bir seçimdir. Bədəni lazımi amin turşuları ilə qidalandırmağa kömək edir. Fıstıq həmçinin insanı uzun müddət tox tutur.

Enerjini azaldan qidalar

Qəhvə

Enerjini azaldan qidalar

Əksər araşdırmalar göstərir ki, bu cür içkiləri günortadan sonra içmək insanı yaxşı bir gecə yuxusundan məhrum edir.

Şəkər

Enerjini azaldan su

Şəkərli qidalar qısa müddətli enerji partlayışı yaşatsa da, daha sonra enerji itkisinə səbəb olur. Buna görə şəkərli qidalardan mümkün qədər az istifadə etmək lazımdır.

Qırmızı ət

Qırmızı ət

İnsan orqanizmin birdəfəyə yalnız 25 qram protein istifadə edə biləcəyinə dair məlumatlar vardır. Yəni qırmızı ət yedikdən sonra orqanizmimiz bu ekstra proteini həzm etmək və metabolizmadan kənarlaşdırmaq üçün sürətlənməyə məcbur olur. Protein orqanizmin üstün tutduğu enerji mənbəyi
olmadığı üçün orqanizmdən kənarlaşdırılır və ya yağ formasında yığılıb qalır.

meyvə şirəsi

Smoothie-lərdə şəkər miqdarı doğru nisbətdə olmadıqda qan şəkəri yüksələ və enerji itirilməsi yaşana bilər.

Aşağı kalorili dondurulmuş qidalar

Aşağı kalorili dondurulmuş qidalar

Dondurulmuş yeməklərin əksəriyyəti az kalorilidir. Bəzilərində isə sodiumun miqdarı kifayət qədər
çoxdur. Yüksək miqdarda sodium şişkinlik və yorğunluq hissi yarada bilər.

Məqaləyə emosiya bildir:
1 il əvvəl
2505 dəfə oxundu
ilk.az-çılar nə deyir?
Fikirlər (0)
Oxşar yazılar
Doğuşdan sonra artıq çəkidən necə qurtulmaq olar?
Doğuşdan sonra yaranan çəki artımı ilə bir çox qadın üzləşir. Bu durumun bir çox...
  • 1 ay əvvəl
  • 567
Kiflənmiş çörək yemək təhlükəlidirmi?
Çörəyin üzərindəki kiflənmiş təbəqəni kəsərək onun qalan hissəsinin zərərsiz...
  • 2 ay əvvəl
  • 894
30 dəqiqəlik gəzinti təzyiq dərmanı qədər təsirli ola bilər
Qərbi Avstraliya Universitetinin mütəxəssisi Dr. Michael Wheeler və komandasının apardığı...
  • 2 ay əvvəl
  • 970
Ən yaxşı C vitamini tövsiyələri və markaları
Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran və ə insanları xüsusilə qış xəstəliklərindən...
  • 2 ay əvvəl
  • 794
Ac qarına kişmiş yeməyin hansı faydaları var?
Təzə üzümün qurudulması ilə əldə edilən kişmiş həm şirin dadı ilə fərqlənir, həm...
  • 2 ay əvvəl
  • 876
Düşünərkən gözlərimiz niyə hərəkət edir?
Gözlərimizin hansı istiqamətə baxdığını davamlı olaraq idarə etdiyimizi düşünsək...
  • 3 ay əvvəl
  • 754