Sarımsağın immun sisteminə təsirləri

Sarımsaq, insanların qida və tibbdə istifadə etdikləri ən qədim məhsullardan biridir. Dörd min əvvəl Orta Asiya, İran və Pakistanda yetişdirilib. Antik misirlilər qida kimi və tibbi məqsədlərlə sarımsaqdan istifadə ediblər. Firon Tutanhamonun məzarı qazılarkən oradan sarımsaq başları tapılıb.

Sarımsağın kəskin qoxusu hər kəs tərəfindən sevilməyə bilər. Qədimdə romalılar və yunanlar sarımsağı məhz kəskin qoxusuna görə sevmirdilər. Ancaq dövrümüzdə sarımsaq bütün Avropada yetişdirilir və bir çox ölkələrin mətbəxlərində istifadə olunur.

Sarımsağın immun sisteminə təsirləri

Sarımsağın faydaları

Sarımsaq tərkibindəki maddələr sayəsində immunitetə güclü təsir edir. Soyuqdəymə və qrip kimi problemlərə qarşı antibiotik kimi sarımsaqdan istifadə olunur.

Sarımsaq həm yeməklərə verdiyi ləzzətə, həm də sağlamlığa olan faydasına görə üstün tutulur. İmmunitetin güclənməsi üçün vacib məhsul olan sarımsaq, üst tənəffüs yollarının yoluxucu xəstəlikləri üçün böyük təsirə malikdir. Xüsusən qış aylarında bolluca istifadə olunmalıdır.

Sarımsağın tərkibində olan maddələr sayəsində bəlğəm kimi problemlərin öhtəsindən gəlmək mümkündür. Sarımsağın digər faydaları aşağıdakılardır:

- Bağırsaqlardakı patogen mikrofloradan qurtulmağa kömək edir, mədə suyunun bərpasına kömək edir, qidanın həzm olunmasını asanlaşdırır. Sarımsaq şişkinlik, kplit, enterokolit, qəbizlik kimi problemlərin həllində istifadə olunur.

- Pis xolesterol səviyyəsini aşağı salır, qan damarlarının divarlarını daha elastik hala gətirir. Qan laxtalanması və infarktın əmələ gəlməsinə mane olur. Ürək üzərindəki stressi azaldır, ürək əzələsinin təsirini artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır.

Sarımsağın immun sisteminə faydaları

- Tərkibindəki allisin sayəsində sarımsaq xərçəngin inkişafına mane ola bilər. Bu maddə hüceyrələrə mənfi təsir edə biləcək sərbəst radikalları xaric edir.

- Hüceyrə yenilənməsini sürətləndirdiyi, ödü balacalaşdırdığı və daş yaranmasını əngəllədiyi üçün qaraciyər və öd kisəsi xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur.

- Sinir sisteminin normallaşması və stresə qarşı faydalıdır. Yaşlılarda iflic yaranmasını əngəlləyir.

- Uşaqların sağlamlığı, xəstəliklərdən qorunması üçün faydalıdır.

- Yaraların, ləkələrin aradan qaldırılmasında istifadə edilir.

Məqaləyə emosiya bildir:
2 il əvvəl
2624 dəfə oxundu
ilk.az-çılar nə deyir?
Fikirlər (0)
Oxşar yazılar
Doğuşdan sonra artıq çəkidən necə qurtulmaq olar?
Doğuşdan sonra yaranan çəki artımı ilə bir çox qadın üzləşir. Bu durumun bir çox...
  • 25 gün əvvəl
  • 512
Kiflənmiş çörək yemək təhlükəlidirmi?
Çörəyin üzərindəki kiflənmiş təbəqəni kəsərək onun qalan hissəsinin zərərsiz...
  • 2 ay əvvəl
  • 744
30 dəqiqəlik gəzinti təzyiq dərmanı qədər təsirli ola bilər
Qərbi Avstraliya Universitetinin mütəxəssisi Dr. Michael Wheeler və komandasının apardığı...
  • 2 ay əvvəl
  • 823
Ən yaxşı C vitamini tövsiyələri və markaları
Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran və ə insanları xüsusilə qış xəstəliklərindən...
  • 2 ay əvvəl
  • 745
Ac qarına kişmiş yeməyin hansı faydaları var?
Təzə üzümün qurudulması ilə əldə edilən kişmiş həm şirin dadı ilə fərqlənir, həm...
  • 2 ay əvvəl
  • 822
Düşünərkən gözlərimiz niyə hərəkət edir?
Gözlərimizin hansı istiqamətə baxdığını davamlı olaraq idarə etdiyimizi düşünsək...
  • 2 ay əvvəl
  • 709