Şokoladın faydaları və zərəri

Şokoladın tarixi olduqca qədimdir. Təxminən 4 min əvvəl mayalılar və azteklər tərəfindən xüsusi günlərdə içilən içkinin istehsalında istifadə edilib. Coğrafi kəşflər zamanı Xristofor Kolumb şokoladı Avropaya aparıb və bununla da yayılmağa başlayıb. Astek və Mayada şokoladdan hazırlanmış içkini yalnız yüksək zümrənin üzvləri içə bilərdi. İlk günlərdə içki kimi acı bir şəkildə istehlak edilən kakao, 1700-cü illərdə ingilislərin içərisinə süd qatması ilə fərqli dad aldı.

Şokolad coğrafi kəşflərlə Avropaya və oradan bütün dünyaya yayıldı və Türkiyədə ilk yerli fabrik 1922-ci ildə Feriköydə quruldu. Bu gün bütün dünyada onlarla növ şokolad istehsal olunur.

Niyə şokolad istehlak edirik?

Şokoladın faydaları

Şokolad istehlakının bir çox səbəbi var. Bu səbəblər arasında xroniki, psixoloji və ya dövri problemlər ola bilər. Məsələn, qadınlar xüsusilə aybaşı zamanı şirniyyat, xüsusən şokolad yemək istəyirlər. Şokoladda olan bioaktiv qida komponentləri və maqnezium bədənimizdəki xoşbəxtlik hormonu olan serotonini artırır.

Şokoladın faydaları

Şokolad və qız

Bənzərsiz qoxusu və ətri ilə şokolad dünyanın hər yerində sevilən qidadır. Əlbəttə, çoxlu şokolad yemək insana zərər verə bilər. Bəs şokoladın bizim üçün faydaları nələrdir? Onları təqdim edirik.

1. Ürək

Bəzi araşdırmalara görə, şokoladda olan bəzi maddələr ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir.

2. Qan təzyiqi və xolesterol

Tünd şokoladın müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini tənzimləyir və xolesterolu azaltmağa kömək edir.

3. Qan şəkəri

Xüsusilə tünd şokolad qan şəkərini yavaş-yavaş tənzimləməsi baxımından faydalıdır.

4. Ruhi sağlamlıq

Şokolad xoşbəxtlik hormonunu ifraz etdiyi üçün əvvəl də qeyd etdiyimiz kimi sevincimizi artırır.

5. Təzyiq

Şokoladın sağlamlığımıza bir digər təsiri də yüksək təzyiqi aşağı salmasıdır.

Şokoladın zərərləri

Şokoladın zərərləri

Həddən artıq şokolad yemək zərərlidir. Şokoladın zərərlərini təqdim edirik.

1. Sümüklər

Hər gün şokolad istehlak etmək, xüsusilə qadınların sümüklərinin zəifləməsinə və müqavimətinin azalmasına səbəb olur.

2. Artıq çəki

Şokoladdakı yağlar kökəlməyimizə şərait yaradır. Bu səbəbdən formada qalmağa çalışanlar az şokolad yeməlidir.

3. Ürək

Çoxlu şokolad istifadəsi ürəyimizə zərər verə bilər.

Ümumi halda desək, şokoladdan qədərincə istifadə etmək məsləhətdir.

Məqaləyə emosiya bildir:
emotion
2
emotion
0
emotion
0
emotion
0
emotion
1
emotion
0
emotion
0
Loading...
Dostlarınla paylaş:
4 ay əvvəl
915 dəfə oxundu
ilk.az-çılar nə deyir?