Meksikada yaranan və Cənubi Amerikada kifayət qədər geniş yayılmış avokadonun tarixi qədim dövrlərə gedib çıxır. Avokadonun tərəvəz və ya meyvə olması sualı olduqca yaygındır, bioloqlar avokadoları meyvə kimi təsnif edirlər. Diyetoloqlar tərəfindən pəhriz və qidalanma proqramlarında tərəvəz və ya yağ qrupuna daxil edilə bilər. Tək toxumlu, yaşıl rəngli, xarici qabığı olan meyvədir.

Avokado meyvəsinin dəri, saç və sağlamlıq üçün çox faydaları var. Vitamin və mineral baxımından çox zəngin bir lif mağazası olan bu meyvə sayəsində həzm sisteminizi qoruya bilməklə yanaşı, ürək xəstəliklərindən və xərçəngdən qoruya bilərsiniz.

Zəngin miqdarda A - C - E vitamini olan avokado dərini qidalandıran, qocalma əleyhinə təsirlərlə qırışları aradan qaldıran, dərini cavanlaşdıran və dəriyə elastiklik, parıltı verən və zərərli günəş şüalarından qoruyan bir meyvə növüdür.

Avokado, arı sancması və böcək sancması üçün də antiseptik xüsusiyyətə malikdir. Bu cür heyvan dişləmələrinə və zəhərlənməsinə qarşı avokadonu püre halına gətirərək yaranın üzərinə çəkdiyiniz zaman ağrı və qıcıqlanmanı azaldır.

Tərkibində yüksək antioksidant olan bir meyvədir. Yağda həll olunan, yəni lipolitik antioksidantlarla zəngindir.

Qan təzyiqini tarazlamağa kömək edir. Tərkibindəki az natrium və yüksək kalium sayəsində ürək-damar sağlamlığına faydalı olduğu araşdırma nəticələrinə daxil edilmişdir.

Tərkibindəki aşağı şəkərlə arıqlamağa kömək edir.


Digər tərəfdən, quruluqdan və saçlarınızın tökülməsindən şikayət edirsinizsə, üzvi yağ yağı ilə əzdiyiniz avokadonu saçınıza sürtdüyünüzdə saç tökülməyiniz bitər.

Eyni zamanda, avokado meyvəsi bol miqdarda protein ehtiva edir. Bu xüsusiyyəti sayəsində yaşlılara və uşaqlara çoxlu avokado istehlak etmələri tövsiyə olunur. Yenə də tərkibində sıx E vitamini olduğu üçün sərbəst radikallarla mübarizə aparan xərçəngə düşmən olan qidalardan biridir.


Bütün bunlara əlavə olaraq pis xolesterolu tənzimləyən avokado, ürək sağlamlığı üçün vacib olan folat ehtiva edir. Beləliklə ürək xəstəlikləri riskini minimuma endirir. Xolesterol səviyyələrini sağlam səviyyədə saxlamağa kömək edə bilər. Əlavə olaraq kaliumla zəngin bir qida mənbəyi olduğundan qan təzyiqinitənzimləyir. Tərkibindəki lifli karotenoid lutein maddəsi sayəsində gözləri qoruyur.

Avokado dağıdıcı xüsusiyyətlərə sahib olduğundan, istehlak edildikdə ağız və nəfəs qoxusunu aradan qaldırır. Avokadoda çox miqdarda protein, + B2, B1 vitaminləri və maqnezium olduğundan, onu körpə qidasına əlavə edib körpələrinizə yedizdirə bilərsiniz.

Avokado zərərləri


Səbəbləri ilə faydalarına baxdığımız avokadonun zərərləri varmı? Burada və yuxarıda qeyd etdiyimiz xüsusiyyətlər bədəndən bədənə fərqli ola bilər. Bu səbəblə bir həkim və ya diyetoloqun hazırladığı qidalanma proqramlarına uyğun olaraq avokadodan istifadə etməyi tövsiyə edirik. Nəzərə almalısınız ki, bir az sonra haqqında danışacağımız zərərlər insandan insana dəyişə bilər.

Əslində zərərdən çox daha faydalı olan bu möcüzəvi meyvənin bəzən həssas və allergik orqanlarda fərqli simptomlar yaratdığını söyləməliyik. Mütəxəssislərə görə, bəzi araşdırmalar avokadonların südü azalda biləcəyini göstərir. Eyni zamanda, avokado allergik insanlarda qaşınma və qızartı kimi simptomlara səbəb ola bilər. Avokado, qrip infeksiyası dövründə və astma xəstələri üçün tövsiyə edilmir. Bundan əlavə, avokado meyvəsi qan seyrəldici istifadə edənlər və qaraciyər həssaslığı olan insanlar üçün tövsiyə edilməyən meyvələr sırasındadır.