Vitamin C nədir? C vitamini hansı meyvələrdə var? C vitamini faydaları haqqında məqalə hazırladıq.

Vitamin C bədənimizin immun sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir, antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və müxtəlif bədən funksiyalarının düzgün işləməsi üçün vacibdir. C vitamini ilə zəngin olan bəzi qidaları təqdim edirik:

Askorbin turşusu və L-askorbin turşusu olaraq da bilinən C vitamini, suda həll olunan bir vitamindir. L-askorbin turşusu portağal kimi meyvələrdən əldə edilə bilər. İnsanlar, əksər heyvanlardan fərqli olaraq, C vitamini endogen olaraq sintez edə bilmirlər, buna görə kənardan qida ilə satın almalı olurlar.

Vitamin C bədənimizin immun sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir, antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və müxtəlif bədən funksiyalarının düzgün işləməsi üçün vacibdir. C vitamini ilə zəngin olan bəzi qidaları təqdim edirik:

Hansı qidalarda C vitamini var?

Portağal: C vitamininin ən məşhur mənbələrindən biridir. Təzə sıxılmış portağal suyu da yaxşı C vitamini mənbəyidir.

Limon: Limon C vitamini ilə də zəngindir. Həm suda, həm də yeməyin içinə sıxaraq istehlak edə bilərsiniz.

Naringi: Həm dadlı, həm də C vitamini ilə zəngin bir meyvədir.

Qreypfrut: Qreypfrut da C vitamini ilə zəngin bir seçimdir.

Çiyələk: Çiyələk şirin və qidalı bir meyvədir və C vitamini ilə zəngindir.

Kivi: Kivi kifayət qədər yüksək miqdarda C vitamini ehtiva edir və bir çox digər vitamin və minerallarla birlikdə gəlir.

C vitamini olan qidalar bir çox fərqli qrupa bölünə bilər. C vitamininin əsas mənbələri:

Vitamin C ilə zəngin meyvələr;


  • Qara qarağat
  • Pomidor
  • Kivi
  • Portağal
  • Çiyələk
  • Limon
  • Ananas
  • Mango
  • Qreypfrut
  • Noxud
  • Papaya

Vitamin C olan tərəvəzlər

  • Qırmızı bibər
  • Brokoli
  • Cəfəri
  • Brüssel cücərtiləri
  • Gül kələmi
  • Yaşıl bolqar bibəri

C vitamini meyvə və tərəvəzdən götürülür və bədəndə istifadə olunur. Bu həll olunmayan vitaminin artıq miqdarı bədəndə yığılmır.

C vitamini qaraciyərdə saxlanılır?

C vitamini qaraciyərdə yığılmır. Bu səbəbdən C vitamini ilə toxunulmazlığı dəstəkləmək üçün C vitamini olan qidalar təbii pəhrizdə istehlak edilməlidir. Əlavə olaraq, mütəxəssislərin tövsiyəsi ilə qidalanma C vitamini əlavələri ilə əlavə edilə bilər.

C vitamini ishal yaradırmı?


Gündə 2000 mq-dən çox C vitamini istehlak etmək ishal və ürək bulanması kimi narahatlığa səbəb ola bilər.

C vitamini böyrəklərə zərər verirmi?

Həddindən artıq dozada C vitamini istehlak etmək böyrəklərdə təsir yaradır. Bu, həzm probleminə səbəb ola bilər və böyrəklərə zərər verə bilər. Həzmi yüngülləşdirmək üçün lifli bir pəhriz tələb olunur. Həzmi dəstəkləyən əlavələr həkimin tövsiyəsi ilə istifadə edilə bilər.

XƏBƏRDARLIQ!
Məqalədə yer alan yazılar və şəkillər müxtəlif mənbələrdən toplanmışdır və məlumat, nümunə xarakter daşımaqdadır. Qəti bir diaqnoz və müalicə keyfiyyəti yoxdur. Hər hansı bir sağlamlıq probleminiz varsa həkiminizlə məsləhətləşin. Unutmayın, sağlamlıq problemlərində tətbiq olunan müalicə üsulları şəxslərin bioloji, irsi xüsusiyyətləri, yaş, boy, çəki fərqlərinə, allergik cəhətlərinə və onlarla belə fərqli vəziyyətə görə dəyişə bilər. Yalnız həkiminiz sağlamlıq problemlərinizin müalicəsində sizə kömək edə bilər.

Vitamin mövzusunu davam edirik: