Zeytun bir çox xalqların gündəlik rasionunda istifadə etdiyi ən faydalı və geniş yayılan qidalardan biridir.

Peyğəmbərimizin (səv) istehlak etməyi tövsiyə etdiyi qidalardan biri olan zeytun bir çox xəstəlik üçün faydalıdır.

Zeytunun meyvəsi ilə yanaşı, tumu da insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır.

Yaşıl və qara olmaqla iki növə sahib olan zeytun, kalsiumla zəngin qidalardan biridir. Həm də bol miqdarda A, D, E və K vitaminləri ehtiva edir. Bu baxımdan mütəxəssislər gündə beş zeytun yeməyin bədənin ehtiyac duyduğu dəmirin 55 faizini ödədiyini vurğulayırlar.

Zeytunun ağacı 2000 il yaşaya bilir. Buna görə bu ağacın qabıqları və yarpaqları da olduqca faydalıdır. Zeytun meyvəsinin yetişməmiş halı yaşıl, günəş şüaları altında qaldıqca isə qara olur. Əsrlərdir ki, qadınlar həm gözəlllik, həm təravət, həm də sağlamlıq üçün zeytundan bolluca istifadə edirlər. Keçmiş zamanlarda - dərmanların və tibbi texnologiyanın inkişaf etmədiyi dövrlərdə insanlar enerjilərini təbiətdən alırdılar. Təbiətdə olan ən güclü antioksidant və enerji mənbəyindən biri də məhz zeytundur.

Gündə 5 ədəd zeytun yeməyin faydaları:


- Tərkibindəki polifenollar sayəsində beyindəki oksidləşdirici stresin dərəcəsini azaldaraq sinir hüceyrələrini qoruyur. Belə ki, gündə 5 zeytun istehlak etmək yaddaşı gücləndirməyə kömək edir

- Yüksək dəmir tərkibi sayəsində anemiya xəstəliyinin qarşısını alır.

- İmmunitet sistemindəki sağlam hüceyrələrin sayını artıraraq vücudun xərçəng hüceyrələrinə qarşı müqavimətini artırır.

- Qida maddələrinə görə azalan trombosit hüceyrələrinin nisbətlərini balanslaşdıraraq qanın laxtalanmasına kömək edir.

Antioksidanlarla da zəngin olan zeytun qaraciyərdə yağ bezlərinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Bundan əlavə, E vitamini ilə zəngin olan bu yemək dərini daha parlaq və parlaq edir. Osmanlı dövrün sultanlarının əfsanəvi gözəlliklərini zeytuna borclu olduqları barədə şayiələr yayılmışdır.

- Yeməkdən əvvəl 5 zeytun yeyərək iştahınızı azalda bilərsiniz. Zeytundakı doymamış yağlar beyinə toxluq hissi verir. Beləliklə, bədənin doymuş hiss etdiyi üçün daha çox qida istehlak etməsinə ehtiyac yoxdur. Arıqlamaq istəyən insanlar bu üsulu sınaya bilərlər.

Zeytun yarpağının faydaları

Yarpaqları qurudularaq istifadə edilir. Adətən, çayı dəmlənir. Bundan başqa, yarpaqlarından hazırlanan su yeməklərə əlavə edilir. Qurudulmuş 10 zeytun yarpağını 2 su fincanına əlavə edərək çay kimi dəmləyib içə bilərsiniz. Yarpaqlarının antibakterial xüsusiyyəti var. Buna görə də dərinin təmizlənməsində istifadəsi mümkündür.

Zeytun tumunun faydası


Zeytunun tumunu qəbul etdikdən əvvəl toz halına gətirmək lazımdır.

  • Yeməkdən sonra mədədə yanma hissinin aradan qaldırılmasında köməkçi olur.
  • Qəbzlik probleminin qarşısını alır.
  • Həzm sisteminin sürətlənməsi də zeytun tumunun faydalarındandır. Xüsusilə, ağız, boğaz, qida borusu, mədə və bağırsaqların sağlam qalmasını təmin edə bilir

Publika.az

Bu məqaləmiz də sizə maraqlı ola bilər: