Gündə iki stəkan qatıq nədən qoruyur?

Yenilənmə tarixi: 2021-09-19

Bir çox faydaları olan qatığın daha bir faydalı xüsusiyyəti açıqlanıb.

Zəngin mineral və vitamin tərkibli qatıq, sağlamlıq faydaları ilə ön plana çıxır. Türk mətbəxində çox əhəmiyyətli bir yerə sahib olan qatıq, hər yaşdan insanlar tərəfindən asanlıqla istehlak edilə bilər.

100 qram qatıqda 4,5 qram protein var. Qatıq kimi zülalı yüksək olan qidalar əzələlərin inkişafını dəstəkləyir və aşağı zülallı qidalardan daha doyurucu olur. Qatıq zəngin kalsium tərkibi ilə də fərqlənir. Kalsium sümükləri və dişləri gücləndirən mineraldır. 100 qram qatıq kalsium ehtiyacının 15% -ni qarşılaya bilir. Qatıqdan alınan kalsium yağ yandırmasını da sürətləndirir. Qatıqda həmçinin kalium, fosfor, riboflavin, yod, sink, A, E və B vitaminləri var.

Yeni aparılan araşdırmaya görə, kalsium, zülal, vitamin, potasium, maqneziumla zəngin olan qatıq həm də süd vəzi xərçəngi olmaq riskini azaldır. Gündə iki stəkan qatıq yeməklə süd vəzi xərçəngi riskinin inkişafının qarşısını almaq olar.

qaşıqda qatıq

Bildirilir ki, diş əti iltihabı yaradan bakteriyalar da başda olmaqla, süd vəzi kanallarında olan çoxlu sayda bakteriyalar, toksinlər süd vəzi xərçənginin yaranmasına təkan verə bilir. Amma hesab olunur ki, gündəlik qatıq yeməklə həmin risk azalır.

Bununla yanaşı qatığın ürəyin, sümüklərin sağlamlığı, immun sisiteminin güclənməsi üçün də faydalı olduğu da vurğuıanır.

Son illər aparılan araşdırmalar göstərir ki, gündəlik 400 qram və daha artıq qatıq yemək süd vəzi xərçəngini 10 faizə qədər azldır. Hətta bəzi Asiya ölkələrində bu riskin 30 faizə qədər azaldığı deyilir.

Tərkibindəki kalsium sayəsində qatıq, yalnız sümüklər və dişlər üçün deyil, həm də maqnezium və kalium tərkibinə görə əzələ funksiyaları və sinir ötürülməsi baxımından əhəmiyyətlidir. Qatıqdakı probiyotiklər həzm sistemi və bağırsaq florası üçün çox faydalıdır.

Menopoz zamanı qadınlar nə qədər qatıq yeməlidir?

qatığın faydaları

Qatıq menopoz zamanı ən vacib qidadır. Kalsiumla zəngin olan qatıq, bu dövrdə meydana gələcək sümük itkisinin müalicəsində və meydana gəlməsinin qarşısının alınmasında ən böyük köməkçidir. Az yağlı, evdə hazırlanan qatıqlara üstünlük verilməlidir.

e-tibb.az

Sizə maraqlı ola bilər:

Məqaləyə emosiya bildir:
4 il əvvəl
7342 dəfə oxundu
ilk.az-çılar nə deyir?
Fikirlər (0)
Oxşar yazılar
Doğuşdan sonra artıq çəkidən necə qurtulmaq olar?
Doğuşdan sonra yaranan çəki artımı ilə bir çox qadın üzləşir. Bu durumun bir çox...
  • 25 gün əvvəl
  • 508
Kiflənmiş çörək yemək təhlükəlidirmi?
Çörəyin üzərindəki kiflənmiş təbəqəni kəsərək onun qalan hissəsinin zərərsiz...
  • 2 ay əvvəl
  • 742
30 dəqiqəlik gəzinti təzyiq dərmanı qədər təsirli ola bilər
Qərbi Avstraliya Universitetinin mütəxəssisi Dr. Michael Wheeler və komandasının apardığı...
  • 2 ay əvvəl
  • 818
Ən yaxşı C vitamini tövsiyələri və markaları
Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran və ə insanları xüsusilə qış xəstəliklərindən...
  • 2 ay əvvəl
  • 739
Ac qarına kişmiş yeməyin hansı faydaları var?
Təzə üzümün qurudulması ilə əldə edilən kişmiş həm şirin dadı ilə fərqlənir, həm...
  • 2 ay əvvəl
  • 816
Düşünərkən gözlərimiz niyə hərəkət edir?
Gözlərimizin hansı istiqamətə baxdığını davamlı olaraq idarə etdiyimizi düşünsək...
  • 2 ay əvvəl
  • 708